Materie en mol

01 juni 2013

Werken met heel grote of heel kleine getallen is altijd lastig. Je kunt je er geen voorstelling van maken. Hoeveel zoutkorrels zitten erin één kilogram zout? En hoeveel moleculen suiker zitten in een 500 ml zak glucose 5%? Simpel antwoord: ‘Heel veel!’ U hoeft geen scheikundige te zijn om te zien dat het rekenen met ‘losse’ deeltjes geen pretje is. Een milligram van een willekeurige stof bevat al gauw enige triljarden deeltjes. Soms zelfs meer dan het aantal sterren aan de hemel. Als hulpmiddel bij het meten en rekenen met stoffen is het begrip ‘mol’ ontstaan. Dit begrip is onlosmakelijk verbonden met het ‘getal van Avogadro’. De naamgever van dit begrip, Amedeo Avogadro (1776-1856), was zelf niet in staat om het getal uit te rekenen. Dit is pas in 1908 berekend door Jean Perrin.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • kunt u het begrip mol uitleggen
  • begrijpt u de relatie tussen materie, massa en mol
  • kunt u eenvoudige massa- en molberekeningen maken
  • begrijpt u het begrip molariteit

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 juni 2013
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met Nurse Academy?

In deze collectie

Artikel

Materie en mol

Auteur
B.J. (Ben) Hoogland
Niet gestart
1 uur
Je hebt geen abonnement op Nurse Academy.