Voedingssupplementen

05 juni 2018

Patiënten weten dat voeding invloed heeft op gezondheid, maar laten zich vaak leiden door hardnekkige voedingsmythes en populaire gezondheidsclaims. Als huisarts wordt u regelmatig bevraagd over de betrouwbaarheid van supplementen, vitamines, kruiden en functionele voeding. In deze e-learning krijgt u de kennis aangereikt om gefundeerd advies te geven. Deze nascholing bespreekt voedingsgerelateerde misvattingen, relevante deficiënties bij risicogroepen en de wetenschappelijke beoordeling van gezondheidsclaims. U leert over Europese regelgeving, waaronder de Verordening (EG) nr. 1924/2006 en de rol van de European Food Safety Authority (EFSA). Claims worden toegelicht aan de hand van vier categorieën: artikel 13.1 (algemeen wetenschappelijk onderbouwd), artikel 13.5 (nieuw bewijs of eigendomsrechten), artikel 14(1)a (risicovermindering) en 14(1)b (groei en ontwikkeling bij kinderen). Ook komt de Novel Food Verordening (2018) aan bod en wordt uitgelegd wat termen als ‘suikervrij’ of ‘geen toegevoegde suikers’ wettelijk betekenen (onderdelen A1 t/m A4). Deze e-learning helpt u voedingsinformatie beter te duiden en patiënten kritisch en met vertrouwen te begeleiden.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • bent u zich ervan bewust dat er Europees goedgekeurde voedingsclaims en gezondheidsclaims zijn en kunt u deze claims opzoeken in Europese registers
  • kunt u onderscheid maken tussen artikel 13 en 14 gezondheidsclaims
  • weet u dat er vele gezondheidsclaims zijn ingediend, maar slechts een beperkt aantal is goedgekeurd
  • kunt u de goedgekeurde claims vinden en met patiënten de wetenschappelijke onderbouwing bespreken
  • kent u de doelstelling van de Europese Novel Food Verordening en kunt u de relevantie voor uw patiënten beschrijven
  • kunt u verschillende voedingssupplementen en kruiden noemen en weet u snel op te zoeken of deze werkzaam zijn
  • bent u alert op de top-10 kruidenpreparaten die interactie met geneesmiddelen hebben
  • kunt u belangrijke interacties tussen geneesmiddelen en nutriënten benoemen en de gevolgen ervan beschrijven
  • weet u wat antioxidanten zijn, belangrijke voedingsantioxidanten te benoemen en de werking ervan te verklaren
  • kent u begrippen als EFSA, orthomoleculaire geneeskunde en hormese en weet u deze met elkaar te verbinden en kritisch te bespreken

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 05 juni 2018
Duur
2 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Wil jij ook nascholen met AccreDidact Huisarts?

In deze collectie

E-learning met toets

Voedingssupplementen

Auteurs
prof. dr. A. (Aalt) Bast
drs. B.C. (Bertine) Bast
Niet gestart
2 uur
Je hebt geen abonnement op AccreDidact Huisarts.
Artikel

Voedingssupplementen

Auteurs
prof. dr. A. (Aalt) Bast
drs. B.C. (Bertine) Bast
Niet gestart
Je hebt geen abonnement op AccreDidact Huisarts.
Video

Introductie op de nascholing door auteurs Aalt en Bertine Bast

Niet gestart
Je hebt geen abonnement op AccreDidact Huisarts.