Voedingstoestand bij dementie

01 december 2021

De voedingstoestand heeft een groot effect op de gezondheid van ouderen. Zeker bij mensen met dementie kan een slechte voedingstoestand leiden tot een snellere achteruitgang van het geheugen. Er is echter weinig aandacht voor de rol van de voedingstoestand en de gevolgen hiervan in de praktijk. In dit artikel wordt ingegaan op wat een slechtere voedingstoestand is, waardoor deze wordt veroorzaakt en wat de gevolgen kunnen zijn. Daarnaast komt de rol van reuk- en smaakverandering aan bod als mogelijke oorzaak van ondervoeding en wordt een recent uitgevoerd onderzoek besproken. Tot slot worden handvatten geboden om ondervoeding tijdig te signaleren en om de gevolgen daarvan te beperken of te voorkomen.

Leerdoelen

Na het bestuderen van deze collectie:

  • kent u de oorzaken en gevolgen van ondervoeding
  • weet u welke rol smaak en reuk spelen bij het ouder worden en bij patiënten met dementie en welk effect dit heeft op de voedingsinname
  • weet u wat u in de praktijk kunt bijdragen aan het voorkómen van ondervoeding bij ouderen met dementie
  • kunt u als verpleegkundig specialist uw leiderschap inzetten om de kennis en betrokkenheid van uw directe collega’s met betrekking tot de voedingstoestand bij dementie te vergroten

Informatie over deze collectie

Publicatiedatum 01 december 2021
Duur
1 uur

Accreditatie

Status
Niet gestart

Aan de slag

Abonneer op Nurse Academy O&T

Neem nu een abonnement op Nurse Academy O&T om deze inhoud te lezen.

In deze collectie

E-learning met toets

Voedingstoestand bij dementie

Auteur
A. (Astrid) Doorduijn
Verpleegkundige VVT
Verpleegkundige
Verpleegkundig specialist
Niet gestart
1 uur

We hebben de e-learning met toets ook voor andere doelgroepen

Verpleegkundig specialist
Niet gestart
1 uur
Artikel

Voedingstoestand bij dementie

Auteur
A. (Astrid) Doorduijn
Niet gestart