Bakkers met eczeem op het spreekuur van de bedrijfsarts

Bij de bakker op de werkvloer komen allerlei arbeidsrisico’s voor. Denk aan fysieke belasting, maar ook aan omgaan met machineveiligheid, hitte, geluid en contact met allerlei stoffen. Deze risico’s kunnen leiden tot de meest uiteenlopende aandoeningen: fysieke klachten, astma, rhinitis, maar ook huidproblemen. Eczeem is een vaak voorkomend huidprobleem, maar ook thermische huidbeschadigingen en paronychia komen voor. Bakkers krijgen vaker te maken met paronychia door de combinatie van veel nat werk, wat leidt tot de zogenoemde ‘irritant paronychia’. Door het werken met gist ontwikkelen zij vaker aan niet-bacteriële variant van paronychia. De aard van arbeidsgerelateerde aandoeningen bij bakkers verandert bovendien regelmatig in de loop van de tijd. Na de toename van industriële bakkers in de afgelopen decennialeek een aantal aandoeningen minder voor te komen, vooral omdat in industriële bakkerijen (vrijwel) volledig machinaal gewerkt wordt. De laatste jaren zien we echter meer fabrieken met halffabricaten én meer ambachtelijke bakkers ontstaan. Deze trend sluit aan bij de consumentenvraag naar duurzamere en creatievere broodproducten, waardoor bakkers andere conserveringstechnieken en ingrediënten gebruiken. Door deze veranderingen wijzigt ook het risicoprofiel voor arbeidsgerelateerde aandoeningen bij bakkers.
Leerdoelen
Na het bestuderen van deze collectie:
- dat eczeem bij bakkers nog steeds voorkomt
- dat ‘bakkerseczeem’ een overkoepelende term is van verschillende ziektebeelden met verschillende oorzaken
- wat de meest voorkomende mechanismen zijn bij het ontstaan van bakkerseczeem
- welke type allergische reacties een rol kunnen spelen bij bakkerseczeem
- dat allergologisch onderzoek bij bakkers specifieke uitdagingen met zich meebrengt voor de arbeidsdermatoloog
- dat het gericht uitvoeren van testen vaak bemoeilijkt wordt door de diverse vaktechnische ontwikkelingen bij ambachtelijke bakkers